Tips

Zo stopte ik met het bijten van nagels en velletjes (tips)

Jarenlang knaagde ik mijn nagels en velletjes eraf, wat ervoor zorgde dat ik lelijke afgekloven vingertopjes had. Ik wilde enorm graag mooie nagels, maar toch lukte het mij niet om te stoppen. Nu ben ik alweer 1,5 jaar gestopt en heb ik eindelijk mooie, lange nagels. In dit artikel geef ik je handige tips om te stoppen met nagelbijten. 

Lelijke vingertoppen, door het afknabbelen van je nagels. Het is echt een soort verslaving of beter gezegd: Een aanwensel. Mensen vroegen zich altijd af of ik zenuwachtig was. Een nagelbijtende vrouw of man ziet er ook nerveus en onzeker uit. Toch heb ik zelden zenuwen, dus daar lag het niet aan. Voor mij was het echt een aanwensel. Als kind begon ik met knabbelen en het is eigenlijk nooit gestopt, tot 1,5 geleden.

Ik besloot om er werk van te maken en streng voor mezelf te zijn. Iedere keer als ik de aanleiding voelde om mijn hand naar mijn mond te brengen, probeerde ik aan iets anders te denken. In het begin was het erg lastig en smeerde ik er constant Bitex (vies spul dat je op je nagels smeert, zodat je er vanaf blijft) op. Dit hielp niet. De drang om nagels te bijten bleef zo groot dat ik het vieze smaakje maar voor lief nam. Dom dom dom. Destijds werkte ik als caissière bij de Albert Heijn, dus die lelijke vingertoppen moeten een enorme afknapper zijn geweest voor de klanten.

Lange nagels

Toch ging het steeds beter na mate de tijd verstreek. Mijn nagels werden langer en ik had niet altijd meer de drang om te bijten. Toch was er een nieuw aanwensel voor in de plaats gekomen: Het bijten van velletjes rondom mijn nagels. NEE! Soms bloedde het zelfs, doordat ik er zoveel aanzat. Herkenbaar? Op dat moment had ik mooie nagels met ontzettende, lelijke, afgekloven, tot bloedens aan toe gebeten velletjes. Ik gebruikte vaak pleisters om het te laten genezen, want het zag er echt niet uit. Ik ging zelfs weleens weddenschappen aan met vriendinnen. Ze schreven een datum in mijn agenda om te stoppen. Als ik dat niet haalde moest ik trakteren was het idee. Natuurlijk was dit allemaal in het mom van een grapje. Nu gaat het een stuk beter met de vellen rondom mijn vingertoppen. Alle wondjes zijn genezen en ik ben blij met mijn handen. Ik draag sinds een jaar ringen en ik lak af en toe mijn nagels.

Ik betrap mezelf er nog steeds weleens op dat ik er een loshangend velletje vanaf trek. Dit is zo lastig om helemaal kwijt te raken, ik hoop dat ik over een paar maanden kan zeggen dat ik volledig gestopt ben. Dit klinkt echt alsof ik rook, maar wees gerust dat doe ik niet. 😉

Tips om te stoppen

Ik heb nog wel een aantal tips die jou wellicht helpen om ook te stoppen met nagels of velletjes bijten:

  • Smeer iedere dag Bitex op je nagels, dit is een soort doorzichtige nagellak met een hele vieze smaak. Als het goed is stop jij dan met het knabbelen.
  • Lak je nagels in een prachtige kleur, zodat je het zonde vindt om eraan te zitten.
  • Smeer je nagelriemen iedere dag in met een vette crème, dit zorgt ervoor dat je velletjes zacht worden en verdwijnen.
  • Probeer je hoofd op andere gedachtes te brengen als je de neiging voelt om te bijten.
  • Zoek Pinterest foto’s op van vrouwen die mooi gelakte nagels hebben. Misschien krijg je dan de motivatie om te stoppen. Dit heeft  bij mij wel deels geholpen. Ik wilde bijvoorbeeld dolgraag ringen dragen om mijn vingers, maar met afgekloven stompjes was dit gewoon afschuwelijk. Het dragen van nagellak zag er bovendien ook rommelig uit, dus ik wilde persé stoppen.

Herken jij deze verslaving en heb je ook plannen om te stoppen? Of heb je nog tips voor anderen? Laat het mij weten via de comments en help anderen!

 

10 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: