Reizen,  Tips

Vakantie in eigen land: 5 x prachtige plekken in Nederland

Over een aantal maanden breekt de zomervakantie weer aan. Ook al heb ik nog steeds mijn hoop op Scandinavië gevestigd, de kans is aanzienlijk groot dat een vakantie in het buitenland er voorlopig niet in zit. Daarom ging ik op zoek naar prachtige plekken in ons eigen minuscule landje. Want geloof het of niet, Nederland heeft meer te bieden dan je wellicht denkt. 

Normaal gesproken gaan velen (waaronder ik), altijd maar naar het buitenland voor een prachtige reis, of een relaxte vakantie. Helaas gaat dit hoogstwaarschijnlijk niet door, vanwege de corona-maatregelen. Doordat we altijd maar massaal naar het buitenland hollen, vergeten we weleens hoe prachtig ons eigen land is. Je komt geweldige plekken tegen, zowel in de natuur als op het strand of in de steden. Vijf van deze plekken verzamelde ik voor je in dit artikel. Er staat je gegarandeerd een vakantie te wachten die de fotoboeken in kan.

Friesland

Geen Zuid-Oost Azië dit jaar? Wat dacht je van Zuid-Oost Friesland! Hier vind je de leukste pittoreske dorpjes met winkeltjes vól souvenirs, want dan ben je pas écht toerist in eigen land. Naast deze dorpjes heeft Friesland langgerekte stranden, afwisselende fiets- en wandelroutes en natuurgebieden. Ben je meer een watersporttype? Ga zeilen op het  grootste meer van Nederland, het IJsselmeer. Geniet al varend van het warme zonnetje en bezoek oud-Hollandse dorpjes als Enkhuizen, Medemblik en Stavoren.

Foto Friesland | John Pater

Giethoorn

Met meer dan 170 bruggetjes wordt dit oer-Hollandse dorpje ook wel, het Venetië van Nederland genoemd. Het dorpje in de Weerribben, is met een aantal andere toeristische stadjes, als Vollenhove en Blokzijl, een populaire trekpleister onder vele toeristen. Dit jaar sta je er niet meer oog in oog met het massatoerisme, vanuit het buitenland. Dus wellicht vaar je dit jaar op je gemakje met een sloep door de wateren.

Foto Giethoorn | John Pater

De Waddeneilanden

Laat die overvolle agenda even voor wat het is en beleef het ultieme eilandgevoel op één van de Waddeneilanden. Voor je het weet fiets je door de duinen met de wind in je haren en lig je een uurtje later te dobberen op het water.  De uitgestrekte stranden met vuurtorens zijn een Hollands-schilderij om bij weg te dromen. Vooral in deze tijd, nu we al zo lang aan huis gekluisterd zijn.

Foto Schiermonnikoog | John Pater

De Zeeuwse kust

Spendeer een aantal weken aan de Zeeuwse kust, in een knus huisje of in een tent op een camping. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling door de duinen en geniet van de zonsondergang met een glas Franse wijn of bezoek de havenstad Vlissingen. Zo geniet je tijdens dit gekke tijdperk toch nog even van een vakantie vol zon, zee en strand.

Foto Vlissingen | John Pater

Limburg

De provincie Limburg bestaat uit heuvel-achtige landschappen met prachtige natuur, wat soms wel een beetje aanvoelt als het buitenland. Je kunt er bijvoorbeeld mountainbiken, een bezoek brengen aan Maastricht of een kanotocht doen op rivier de Maas. Deze provincie, die soms wat mediterraanse trekjes heeft, geeft je ongetwijfeld een vakantiegevoel.

Foto Zuid-Limburg | John Pater

Dit is nog maar een greep uit de mooie plekken dit ons land rijk is. Er zijn natuurlijk nog veel meer (verborgen) plekken te vinden, die écht de moeite waard zijn.

Omslagfoto: Unsplash
Foto’s in Artikel: John Pater

Lees ook: 70 x vermaaktips binnen Nederland gedurende de zomervakantie

9 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: