Mindstyle

De lente is begonnen: waarom geeft de zon ons extra energie?

De lente begon woensdag en vandaag merkten we direct verschil met een zonnetje en een helder blauwe lucht. Wat voelt het toch fijn en wat verlangde ik hier naar. In de winter weet je niet wat je mist, totdat de zon er weer is. Waarom geeft de zon ons eigenlijk zoveel energie?

Het is eindelijk weer lente, jippie! Zelfs mijn katten zijn nóg meer in hun sas dan normaal. Ze liggen op de buitentafel voor mij en genieten van het moment, net als ik. Buiten hoor ik alleen de fluitende vogels en in de verte het tenenkrommende geschreeuw van kleine koters op het schoolplein. Gelukkig is het ver weg. Ik merk altijd direct dat ik meer energie krijg van het zonnige weer, hoe kan dat? En het gaat niet alleen om mij, want de meeste mensen en dus ook dieren worden een stuk vrolijker.

Onderstaande redenen zijn een verklaring voor dit geluksgevoel:

  • Door de overvloed aan vitamine D, krijg je een geluksgevoel. Tien minuten zonlicht heeft al een groot effect op je lichaam. Je maakt dan honderd keer zoveel vitamine D aan, dan je op een normale dag binnenkrijgt door je voeding.
  • Je lichaam maakt het gelukshormoon endorfine aan, hierdoor voel jij je dus gelukkiger en meer ontspannen.
  • De meeste mensen die terug komen van een vakantie zien er direct een stuk opgewekter en gezonder uit. Dit komt mede door het gezonde tintje die ze er aan over houden. De onzuiverheden op je huid verdwijnen ook vaak door de zon. Hierdoor word je dus weer zekerder over jezelf en dat maakt je weer gelukkiger.

Het zonlicht heeft dus lichamelijk en geestelijk veel invloed op ons gesteldheid, maar te lang in de zon is natuurlijk nooit gezond.

Nou dat was het weer voor vandaag. De kans is groot dat je deze info al lang wist, maar ik wilde de zon gewoon even in het zonnetje zetten. Krijg jij ook extra energie van dit mooie weer?

7 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: