Reizen

Backpacken door Thessaloniki, Sofia & Budapest

Na de Griekse eilanden bezochten we de steden Thessaloniki, Sofia en Budapest. Drie prachtige, maar totaal verschillende steden. Met name Sofia, een nógal bijzondere stad. Het lijkt alsof de tijd daar heeft stil gestaan.

Vanaf de havenplaats Volos reisden we per bus naar Thessaloniki. Dit is na Athene de grootste stad van Griekenland en dat was meteen te merken toen we daar arriveerden.

Thessaloniki

Na een vermoeiende reis kwamen we bezweet met zware backpacks aan in deze stad. Het verkeer raasde voorbij en er waren maar weinig toeristen te bekennen. Alleen een paar backpackers die de stad op de route hadden liggen, zoals wij. Niet veel mensen boeken gericht een citytrip naar Thessaloniki. Op zich snap ik dat wel. De stad is niet heel bijzonder qua gebouwen, maar toch is de sfeer wel gezellig. Vooral in het nieuwere gedeelte. Er zijn veel winkels en s’avonds zijn er hippe barretjes open waar de Grieken elkaar ontmoeten. Zo was er een rooftop party gaande op de tiende verdieping van een flatgebouw.

Het oude gedeelte van de stad is daarentegen erg vervallen en verlaten, maar dat heeft ook wel weer wat. Hier liepen Esther en ik een halve dag rond met Sofia, een meisje die we hadden ontmoet in het hostel waar we verbleven. Ze wist ons veel te vertellen over de stad, omdat haar vader Grieks is en ze er eens eerder is geweest.

Sofia

Na twee dagen in deze drukke stad te zijn geweest, reisden we door naar onze volgende stop: Sofia in Bulgarije. Dit was uiteindelijk toch wel een aparte ervaring en ik zou er niet snel nog eens heen gaan. Veel straten waren uitgestorven en de mensen die er liepen waren heel gesloten en op zichzelf gericht. De energie die er hing was daarnaast alles behalve positief. We zagen ook niemand lachen op straat en wat mij nog meer opviel was het straatbeeld qua kleding en haar. Alsof de tijd heeft stil gestaan.

Ik zag bijvoorbeeld veel vrouwen met rood of paars geverfd haar en dat zie je écht niet veel meer in Nederland. Met name de oudere vrouwen houden daar van een kleurtje in het haar. Maar goed, alle gekheid op een stokje: we hebben toch een gezellige dag gehad in deze bijzondere stad. Ook al waren er niet veel schattige straatjes en bezienswaardigheden.

Budapest

Vanaf Sofia namen we de nachtbus naar Budapest. Een reis van elf uur door Bulgarije, Servië en Hongarije. Ook dit was geen succes, omdat we niet de kans kregen om te slapen, maar het was wel weer een komische ervaring.

Zo reisde er een dronken Pool mee, die constant aan het schreeuwen was in de bus. Zijn vrouw schaamde zich dood en durfde niemand aan te kijken. Bij de grens met Servië stond hij buiten in zijn onderbroek met een fles drank in zijn hand. Met alle kracht die hij in zich had schreeuwde hij: ‘Serbia Serbia’ bij de douane. Niet heel handig opzich in dat land, dus hij werd direct even aan de tand gevoeld door de politie. Alle reizigers die buiten stonden te wachten, begonnen te klappen. Velen waren hem immers spuugzat en wilden slapen.

Toen we verder reden zat die man weer in de bus. Bijzonder wel, dat hij niet werd opgepakt door de Servische politie. Een paar uur later belde de chauffeur toch de politie en stonden we twee uur stil op de vluchtstrook. De dronken Pool werd uiteindelijk meegenomen. En de rust keerde terug.Uiteindelijk kwamen we na veertien uur aan in Budapest.

Sziget Festival

Esther en ik hadden eerder dit jaar kaarten gewonnen voor het Sziget Festival dus daar gingen we direct heen met een Taxi. We hadden een 3-day in pass, dus we konden al eerder het terrein op.We hadden twee tentjes opgezet en voegden ons uiteindelijk bij een groepje Nederlanders. Dit was erg gezellig. Vooral op een festival is het leuk om met meerdere mensen te zijn.

Terugvliegen naar Nederland

Die dag erna brachten we een bezoekje aan Budapest. Helaas waren we door de hele reis zó moe en ziek allebei dat we niet veel hebben gezien van de stad. Hierdoor besloten we uiteindelijk om na de eerste officiële dag van het festival, terug te vliegen naar Nederland. We gaven veel over en zeven dagen lang creperen op een festival is dan niet wat je wilt. Je moet er genoeg energie voor hebben. Ons plan was eerst om met de trein terug te reizen vanaf Budapest, maar in onze situatie was een 20-uur durende treinreis geen optie meer.

Na drie dagen kamperen op het terrein zonder artiest te hebben gezien, kwamen we weer aan in het regenachtige Nederland. Erg zonde vind ik het nog steeds en ik baal ervan dat we zo weinig van het festival hebben gezien. Maar het is niet anders. Misschien volgend jaar!

Ik heb in ieder geval een prachtige reis gehad en ik kijk er met veel mooie herinneringen op terug.

Wil jij nog meer foto’s zien van deze vier weken? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram @Naomiipater of die van Esther, @Estherdepoel .

4 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: