Reizen,  Tips

15 x tips voor een citytrip naar Marrakech

Halverwege februari ging ik met een vriendin op citytrip naar Marrakech. Nooit eerder was ik hier geweest en het was absoluut de moeite waard. Naast dat wij genoten van de prachtige stad, boekten wij twee dagtrips, die onze minivakantie compleet maakten. Hierdoor zagen we veel van het ruige landschap en kregen we een goed beeld van het land. In dit artikel geef ik je 15 x tips voor een citytrip naar Marrakech.

Helaas zitten we nog (steeds) in het corona-tijdperk en gelden er nog veel maatregelen omtrent het reizen. We hopen natuurlijk dat dit zo snel mogelijk weer kan en wellicht geef ik je alvast wat inspiratie voor je volgende reis!

Citytrip Marrakech tips

1.Verdiep je eerst goed in de stad en de cultuur, dit is ten eerste hartstikke leuk en leerzaam, maar ook handig om te doen. De normen en waarden in dit land zijn namelijk anders dan in Nederland.

2. Draag een lange jurk/broek of bedek je schouders met een sjaal. Hiermee krijg je veel meer respect op straat en heb je minder last van ongewenste aandacht van mannen. Op sommige websites wordt het aanbevolen om een hoofddoek te dragen. Dit hebben wij niet gedaan. Wel droegen we in sommige situaties een zonnebril, om minder oogcontact te maken in de souks. Veel mensen proberen je namelijk producten aan te smeren. Bij ons viel dit overigens erg mee. Wellicht kwam dit doordat wij er niet in het hoogseizoen waren, maar in februari.

3. Let op je spullen en je geld! Dit moet je natuurlijk altijd doen, maar in Marrakech al helemaal. Door de locals word jij gezien als een rijke toerist, dus er lopen ongetwijfeld zakkenrollers rond. Wij droegen allebei een heuptas voor de veiligheid en we hadden nooit te veel geld op zak.

4. Pin of wissel direct geld bij aankomst op het vliegveld, want zo kom je niet voor onverwachte omstandigheden te staan. Na aankomst moet je bijvoorbeeld contant geld betalen voor een taxi naar je hotel. In Marokko betaal je trouwens met de Marokkaanse dirham, 300 dirham is ongeveer 30 euro.

5. Boek een aantal dagtrips gedurende je verblijf in de stad. Hierdoor krijg je een goed beeld van het land zelf, en stop je op veel prachtige plekken onderweg.Wij hebben een dagtrip naar Aït Ben Haddou gedaan en een dagtrip naar de Ourika Valley. Deze trips boek je bij je hotel of via internet, vaak voor ongeveer 30 euro per dag.

6. Bezoek de stad in het laagseizoen. Wij kozen hiervoor omdat er dan een stuk minder toeristen zijn, de prijzen liggen lager en de temperatuur is lager. In het hoogseizoen kan het in Marrakech maar liefst 40 graden worden, dit is geen aangename temperatuur voor een citytrip. Toen wij er waren in februari, was het rond de 27 graden.

7. Boek een hotel die lekker centraal ligt in de oude Médina. Hierdoor hoef je niet iedere dag een taxi te nemen naar de stad, verdwaal je niet en ben je ‘s avonds weer snel terug in je hotel.

8. Neem iedere dag een klein rugzakje mee waar je water, koekjes of andere spullen in kwijt kan. Dit is sowieso overal heel fijn, omdat je dan niet hoeft te slepen met flesjes of spullen die je hebt gekocht.

9. Let altijd goed op wat je eet om buikpijn te voorkomen. Wij aten nooit bij de kraampjes, maar altijd bij de restaurantjes aan het centrale plein. Ook kochten we iedere dag drinkwater uit flessen, omdat je het water in Marokko niet kunt drinken.

10. Er zijn ontzettend veel kleine steegjes en straatjes, dus de kans dat je verdwaald is groot. Download dus de gratis app ‘MapsMe’ met een offline kaart en navigatie van de stad. Wij hebben deze app niet gebruikt, omdat we nooit écht uren de weg kwijt waren. Af en toe verdwaalden we in de souks, maar we kwamen altijd weer uit bij het grote plein, ‘Djeema El Fna’.

11. Breng je als koppel een bezoek aan deze stad? Let bij het boeken van hotels dan goed op of er ongetrouwde stellen zijn toegestaan. Bij het hotel waar wij zaten stond namelijk een bordje dat ongetrouwde stellen niet welkom zijn.

12. Spreek altijd van te voren een prijs af als je bijvoorbeeld een taxi boekt. Wij deden dit, maar werden uiteindelijk alsnog afgezet. Schrijf het desnoods op, zodat je bewijs hebt van de afgesproken prijs.

13. Ding altijd af als je iets koopt in de vele souks. Hiermee ben je niet alleen goedkoper uit, maar je toont ook respect, want afdingen hoort bij hun cultuur. De verkopers kijken raar op als je direct akkoord gaat met de prijs.

14. Schrijf elkaars telefoonnummer op een papiertje en geef die aan elkaar. Dit hebben wij gedaan, om elkaar te kunnen bereiken, mochten wij ons mobiel uit het oog verliezen. Verdeel het geld dat je pint ook altijd, zodat je niet voor gekke verassingen komt te staan.

15. En de laatste tip: zorg dat je kleine munten bij je hebt voor fooi. Het is namelijk erg gebruikelijk om een fooi te geven aan mensen die je de weg wijzen, na het eten in een restaurant, aan de chauffeur van de dagtrip, het personeel van het hotel etc.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Ik heb het in ieder geval énorm naar mijn zin gehad in Marrakech. Lees ook mijn andere artikelen over deze stad, voor wellicht nog meer waardevolle informatie.

Andere artikelen:

Dagboekverslag Marrakesh: slenteren door de souks en een dagtrip naar Aït-Ben-Haddou

Dagboekverslag Marrakesh: paleizen en dagtrip Ourika Valley

 

3 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: